В училище отбелязахме Деня на числото Пи.

Денят Пи (на английски: Pi Day) е празник, на който се отбелязва математическата константа π (пи). Денят на пи се чества на 14 март, тъй като 3, 1 и 4 са трите най-важни цифри на ирационалното число π в десетичния му вид.

Денят Пи е предложен от Лари Шоу през 1988 г., който е физик в музея Експлораториум в Сан Франциско. Той използва американския модел за запис на календарната дата – първо месеца и после деня 14 март – 3/14 в 1:59 часа, което съвпада с първите разреди на числото пи π = 3,14159…

Денят Пи се отбелязва в България, Гърция и Турция на 14 март в 3:14 часа сутринта. На 14 март се пада също така и рождената дата на Алберт Айнщайн и смъртта на Стивън Хокинг.

През ноември 2019 година на XL-тата си Генерална конференция ЮНЕСКО приема предложението на Международния математически съюз (International Mathematical Union (IMU) 14 март да бъде обявен за Международен ден на математиката. Така от 2020 година много страни по светя организират празници на математиката за ученици, студенти и обществени представителства. През 2023 година темата е „Математика за всеки“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *