9 000 деца са върнати обратно в клас от началото на учебната година, отчитат от Министерството на образованието. Най-голямото предизвикателство обаче е, те да бъдат задържани в училище.

Братята Николай и Ангел са записани в първи клас на нашето училище. Двамата никога не са посещавали детска градина, а осемгодишният Николай и тази година щеше да остане вкъщи, но педагозите убедиха майката, че мястото му е в клас.

Милена Минкова, класен ръководител на първи клас, обясни, че за двамата братя е било трудно да общуват с децата в класа, да се приобщят в игрите, липсвали са им елементарни навици.

С такива ученици се работи допълнително, най-вече за усвояване на българския език.

„Положителното е, че имаме почти осем хиляди деца, които се записаха за първи път на училище, имаме дори седем души, които са на 19 години и които се записаха за първи път на училище”, отбеляза по време на посещението си в нашето училище Деница Сачева – заместник-министър на образованието.

„ Даже се налага по някой път някои да ги и подстригваме, да им донесем дрехи, обувки”, казва Цветана Христова, педагог начален курс.

„Проблем са онези момичета, на възраст 10-13 години, за съжаление за областта имаме осем такива момичета, които са бременни или вече са родили”, обясни Галина Евденова, директор РУО – Враца.

У нас близо 13% от учениците са извън системата, но за първи път тази година тенденцията е към намаляване, казват от министерството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *